Choroby tarczycy
Forum -> Guz na tarczycy, prosze o pomoc!
| Tytuł: | Guz na tarczycy, prosze o pomoc! |
| Autor: | karola 18.2.2011, 10:24 |
| Witam Jestem tu pierwszy raz i bardzo liczę na Waszą pomoc i wsparcie. Dwa miesiące temu dowiedziałam się że pojawiła się u mnie guz na prawym płacie tarczycy (całkiem przypadkiem w czasie rezonansu magnetycznego odcinka szyjnego kręgosłupa) Zrobiłam USG ( Płat prawy 34x55x25 - V-24,3 cm3. W części środkowej płata guz o niejednorodnej echogeniczności, częściowo torbielowaty zmieniony 36x15mm. Cieśń tarczycy śr. 6mm. Powiększony węzeł chłonny podżuchwowy po prawej stronie śr,22mm ) Wykonałam też biopsje i hormony. Wynik biopsji (Rozpoznanie kliniczne : Struma nodosa lobii dex. Drobne grupy i rozproszone tyreocyty, makrofagi, koloid. Zmiana łagodna) TSH 1.48 (0.27-4.20) Następnie udalam się do endokrynologa który nie wiele mi powiedział prócz tego że mam niedoczynność tarczycy ( ft3 obniżone) a guz trzeba usunąć . Dostałam Euthyrox 50 ale szczerze mówiąc to sama już nic z tego nie rozumiem... Proszę powiedzcie mi co mam robić czy z tych wyników USG i biopsji rzeczywiście wynik, że to jest zmiana łagodna czy biopsja może być źle wykonana, a może na podstawie USG można stwierdzić, że guz jest potencjalnie guzem groźnym i przede wszystkim czy naprawdę konieczna jest operacja Jutro mam kolejne USG. | |
| Autor: | paweł 18.2.2011, 14:52 |
| Witaj. Jeżeli nie masz innych przeciwwskazań jak duża cukrzyca, problemy z sercem itp., to moim zdaniem, nie masz co się zastanawiać. Taka operacja tarczycy nie jest, aż tak straszna, a po całkowitym wycięciu guza zostanie on dokładnie zbadany i dopiero wtedy będzie wiadomo co to tak naprawdę było. Jeżeli jednak masz wątpliwości co do konieczności zabiegu, to możesz się skonsultować z drugim endokrynologiem? Pozdrawiam cieplutko. | |
| Autor: | karola 21.2.2011, 09:32 |
| Witaj Dziękuję za bardzo szybką odpowiedz ... U mnie jest taki problem, że ja panicznie boje się tej operacji... która najprawdopodobniej będzie konieczna gdyż mój guz rośnie. | |
| Autor: | misiek 21.2.2011, 14:54 |
| witaj nie masz co się bać nie jest to straszna operacja a wręcz zabieg, pewnie troszkę poboli jak to zwykle po zabiegach ale wtedy zażyj jakiś lek przeciwbólowy może być przykładowo pyralgina ale spokojnie przejdzie i to a Ty będziesz zdrowa | |
| Autor: | wera 22.2.2011, 10:13 |
| a nie lepiej zrobić usg tarczycy u onkologa bo gdzieś tak usłyszałam słyszeliście coś o tym?? | |